Руските нашественици използват Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) като военна база. Това каза

...
Руските нашественици използват Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) като военна база. Това каза
Коментари Харесай

Украйна: Русия използва ЗАЕЦ като военна база

Руските нашественици употребяват Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ)  като военна база.  Това сподели пред The ​​Economist Петро Котин, президент на украинската Национална компания за произвеждане на нуклеарна сила Energoatom.

Сега на място има към 500 съветски бойци, чиито бронирани транспортни средства са скрити в турбинните зали и в подземни бункери, предопределени да подслонят личния състав при положение на нуклеарен случай, съгласно публицисти от The Economist. Още са гарнизони в окупирания непосредствен град Енерходар.

" Руснаците употребяват завода като военна база. Те схващат, че никой от Украйна няма да го обстрелва, никой няма да нападна непосредствено завода. Това е безвредно място за предпазване на техните военни транспортни средства и техния личен състав ", сподели Котин.
 Русия лимитира достъпа на МААЕ до АЕЦ Запорожие
Русия лимитира достъпа на МААЕ до АЕЦ Запорожие

Служителите на МААЕ ще работят единствено в границите на мандата им

Котин добави, че руснаците са желали да свържат ЗАЕЦ с кримската мрежа, която управляват, с цел да крадат украинското електричество. Но те не са съумели да го създадат заради щета на електрическите подстанции, породени от боевете.

" В момента наподобява, че не вършат повече опити за наново свързване. Те са блокирани ", сподели Котин.

Припомняме, че през днешния ден инспектори на МААЕ организираха следствие на сигурността на нуклеарния реактор в ЗАЕЦ след следващите обстрели наоколо до централата. Според ръководителя на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси гърмежите в следената от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна са извънредно тревожни.

В отговор съветският оператор " Росенергоатом " съобщи, че няма да даде свободен достъп на инспекторите. " Ако желаят да инспектират цех, който няма нищо общо с нуклеарната сигурност, ще им бъде отхвърлен достъп ", съобщи Ренат Карчаа от " Росенергоатом ". 

Инспекторите ще бъдат позволени, само че строго в границите на своя мандат, са думите на Ренат Карчаа, съгласно който самите инспектори поясняват мандата си като " без ограничавания ".
 МААЕ удостовери за гърмежи до АЕЦ Запорожие
МААЕ удостовери за гърмежи до АЕЦ Запорожие

Към момента няма данни за потърпевши

МААЕ излезе с следващото предизвестие след интензивния обстрел наоколо на АЕЦ-а, който е окупиран от съветските сили от март месец 2022 година Това беше една от първите цели, които съветската войска взе на прицел още при започване на офанзивата си в Украйна. Инспекторите на Международната организация настояха за достъп до нуклеарното оборудване още през април, само че бяха позволени една през септември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР